We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.

V3DClipping and AO problem ????

Home Forums Graphics / 3ds Max V3DClipping and AO problem ????

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts
  • #56214
    sirhc
    Customer

    Hi Vergers :bye:
    I’m using V3DClippingplanes in my scene in combination with AO.
    It’s causing weird problems[See attachments]
    Is there a way to make this work or should I ditch de ‘AO’ altogether??
    Anybody know a way around this problem???(except AO baking of course)

    Project File:
    https://v3d.net/ba8

    Many Thnx!!
    Chris

    • This topic was modified 2 months, 1 week ago by sirhc.
    Attachments:
    You must be logged in to view attached files.

    Technical Artwork Specialist@TBL.nl

    #56228

    Could you please try updating for v.4.1?

    Chief 3D Verger | LinkedIn | Twitter

    #56229
    sirhc
    Customer

    Sadly I cant due to project compatibility,…
    Is this fixed in 4.1?

    Technical Artwork Specialist@TBL.nl

    #56231
    kdv77kdv
    Participant

    Is this fixed in 4.1?

    Partially. This issue is present even in 4.2.0pre1 ))) looks like gtaoGenerator treats transparent parts of clipped objects like opaque ones. But non-clipped parts are not semi-transparent any more )))

    https://v3d.net/bau

    #56244
    sirhc
    Customer

    Hi kdv77kdv,
    thanks for looking into my files(much appreciated), good to know:
    even if I would update the problem wouldn’t be solved.
    As you said partially doesn’t quite fix it,…
    Even if it fixes the non-clipped objects it still isn’t usable,…
    Guess I should
    A: ditch the clipping planes or
    B: the AO (which I like very much)…

    To Bad :-( ,….maybe/hopefully this issue can be fixed in upcoming updates?? :unsure:

    Technical Artwork Specialist@TBL.nl

    #56381
    kdv77kdv
    Participant

    This “ghost” occlusion is visible only if MeshNodeMaterial is behind it. It’s not visible over the background or MeshStandardMaterial.

    #56400
    kdv77kdv
    Participant

    Changing the blend mode from Opaque to Alpha Clip or Alpha Hashed can remove the problem in 4.2.0
    https://v3d.net/bg2

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.